museum-banner05

Βαλένθια

H 2η ροή εκπαίδευσης του προγράμματος Erasmus+ του Συλλόγου, με κωδικό 2016-1-EL01-KA102-023226 και τίτλο: “Σχεδίαση και υλοποίηση ψηφιακού και φυσικού μουσείου πληροφορικής”, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24-3-2017 με 2-4-2017 με προορισμό την Βαλένθια της Ισπανία και συμμετείχαν σε αυτό 15 μέλη του συλλόγου μας.

Τις δύο πρώτες μέρες (Σάββατο και Κυριακή) τις περάσαμε στην Βαρκελώνη, όπου επισκεφτήκαμε το μουσείο του Πικάσο, του Μιρό, της Καταλανικής Ιστορίας και θαυμάσαμε τις κατασκευές του διάσημου αρχιτέκτονα της πόλης Gaudi. Το βράδυ της Κυριακής μεταβήκαμε με το τρένο στην πόλη της Βαλένθια.

Δευτέρα 27/03/2017

Την Δευτέρα το πρωί ήταν η πρώτη μας συνάντηση με τους εκπαιδευτές μας στην Πολυτεχνική σχολή της Βαλένθια (Universitat Politècnica de València) και συγκεκριμένα στο κτήριο της σχολής Πληροφορικής (ETSINF). Σε αυτή την συνάντηση μας έγινε ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία της σχολής, αλλά και του τμήματος Πληροφορικής. Σε αυτή την ενημέρωση, που μας έγινε από τον κ.  Juan Carlos Ruiz εκπρόσωπος του γραφείου Διεθνών Σχέσεων, μας παρουσιάστηκε πως λειτουργεί η σχολή, ο τρόπος που δέχεται φοιτητές, προπτυχιακούς αλλά και μεταπτυχιακούς και πως έχει οργανωθεί ένα δίκτυο που βοηθάει το πανεπιστήμιο να προσελκύει νέους φοιτητές, αλλά και να τους βοηθάει τους απόφοιτους στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Στην συνέχεια μας έγινε περιήγηση στους χώρους της σχολής καθώς και στον ευρύτερο χώρο του Πολυτεχνείου.

Τρίτη 28/03/2017

Την Τρίτη μας ο υπεύθυνος του μουσείου Πληροφορικής της σχολής καθηγητής κ. Xavier Molero μας παρουσίασε το χρονικό της εξέλιξης του μουσείου από μια ιδέα που είχε, μέχρι και το σημερινό στήσιμό του στους χώρους της σχολής. Μας παρουσίασε τα βήματα που ακολούθησε με την συλλογή και την καταγραφή του υλικού την επιλογή των κατάλληλων κομματιών για προβολή και στην συνέχεια τον τρόπο που θα τα παρουσίαζε στο κοινό. Επιπλέον μας ενημέρωσε για τις δυσκολίες που συνάντησε και τον τρόπο που προσπάθησε να αντιμετωπίσει όσες από αυτές μπορούσε.

Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Maria Angeles Martinez, η οποία είναι υπεύθυνη για τις περιηγήσεις των επισκεπτών στον μουσείο της πληροφορικής μας έκανε ξενάγηση στους χώρους της σχολής πληροφορικής, όπου στους διαδρόμους της είχαν στηθεί γυάλινες προθήκες μέσα στις οποίες υπήρχαν τα διάφορα εκθέματα. Υπήρχαν συστήματα Η/Υ από διάφορες δεκαετίες καθώς και τυχόν διαφημιστικό υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί για την προώθησή τους, όπως και διάφορα εξαρτήματα με τις σχετικές πληροφορίες.

Τετάρτη 29/03/2017

Την Τετάρτη είχαμε την ευκαιρία να δούμε το «ζωντανό» κομμάτι του μουσείου μέσω ενός Workshop  που έχει οργανωθεί από τον καθηγητή κ. Jorge Gonzalez. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εργαστήριο που αποτελείται από 16 ιστορικούς Amstrad 64 &128 όλοι τους λειτουργικοί. Ωστόσο μας εξήγησε την δυσκολία που αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει σίγουρα στο μέλλον σχετικά με την συντήρηση αυτών των μηχανημάτων, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν εύκολα ανταλλακτικά για όποια τμήματά τους αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Στην συνέχεια μας δόθηκαν φύλλα εργασία ΄με δραστηριότητες που είχαν σαν στόχο να μάθουμε ή καλύτερα να θυμηθούμε πως προγραμματίζονται οι συγκεκριμένες υπολογιστικές μηχανές. Τέλος σαν μπόνους μας δόθηκε η δυνατότητα να παίξουμε μερικούς από τους κλασικούς τίτλους παιχνιδιών για τους συγκεκριμένους Η/Υ, κάτι που έκανε πολλούς από εμάς να νιώσουμε πάλι παιδιά!

Πέμπτη 30/03/2017

Την Πέμπτη η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Maria Angeles Martinez σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Xavier Molero είχαν οργανώσει ένα ενδιαφέρον Workshop με δραστηριότητες σχετικές με το Scratch. Υπήρχαν κλασσικές ασκήσεις για την εισαγωγή στον προγραμματισμό και παραδείγματα για το πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μαθητές. Ωστόσο το κομμάτι που είχε τον προγραμματισμό με την χρήση εξωτερικών αισθητήρων δεν μπορέσαμε να το υλοποιήσουμε λόγω τεχνικών ζητημάτων του εργαστηρίου.

Παρασκευή 31/03/2017

Την Παρασκευή ο καθηγητής κ. Xavier Molero μας έκανε ξενάγηση στους χώρους όπου έχουν αποθηκεύσει τα διάφορα συστήματα που δεν εκθέτουν αυτή την στιγμή καθώς και τμήματα υπολογιστών που μπορούν να αποτελέσουν μια μελλοντική επέκταση της έκθεσης του μουσείου. Στην συνέχεια μας ανέλυσε τον τρόπο που τα ταξινομούν και αποθηκεύουν τα δεδομένα των συγκεκριμένων συσκευών σε μια βάση δεδομένων που έχουν δημιουργήσει για τον συγκεκριμένο σκοπό. Κλείνοντας την περιήγηση είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους διοργανωτές τις όποιες απορίες ή ερωτήσεις μας και εκείνοι προσπάθησαν να τις επιλύσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Στο τέλος της ημέρας μας μοίρασαν πιστοποιητικά συμμετοχής και τους αποχαιρετήσαμε ευχόμενοι κάποια μελλοντική νέα συνεργασία.

Διαφημίσεις Πληροφορικής

1980-1995

Υλικό Επίσκεψης

Φορείς του Προγράμματος