Acorn Electron

Acorn Electron

  • museum.sepchiou.gr-A011a
  • museum.sepchiou.gr-A011b
  • museum.sepchiou.gr-A011e
  • museum.sepchiou.gr-A011c
  • museum.sepchiou.gr-A011d

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ

Τίτλος: Acorn Electron
Κωδικός: A011
Θέμα: Υλικό
Τύπος: Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Κατασκευαστής: Acorn Electron
Έτος: 1983
Δωρητής: Σιδηροφάγης Φώτης

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ

Το συγκεκριμένο Acorn Electron μαζί με το κασσετόφωνό του, το  εγχειρίδιο του , τη κάρτα εγγύησης και το δελτίο αποστολής της μεταφορικής που το έφερε από την Αθήνα στη Χίο   δόθηκε στο σύλλογό μας από τον κ. Σιδηροφάγη Φώτη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ

Η ιστορία της Acorn Electron

Στην αρχή της δεκαετίας του 1980 το BBC έκανε μία έρευνα στον χώρο της Πληροφορικής και της χρήσης των υπολογιστών στην οποία προβλέφθηκε η επανάσταση των μικροϋπολογιστών και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία, στη βιομηχανία και στον τρόπο ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην εκπομπή που ονομάστηκε «The Computer Programme”, η οποία θα βασίζονταν σε ένα νέο υπολογιστή που θα ήταν ικανός να κάνει διάφορες λειτουργίες τις οποίες και θα παρουσίαζαν. Οι εργασίες αυτές αφορούσαν την εκτέλεση προγραμμάτων γραφικών, ήχου και μουσικής, teletext, ελεγκτές εξωτερικών συσκευών και τεχνητή νοημοσύνη. Οι προδιαγραφές του υπολογιστή καθορίστηκαν από το BBC και ζητήθηκε από διάφορες εταιρίες όπως οι Acorn, Sinclair, Newbury, Tangerine και Dragon να φτιάξουν ένα υπολογιστή με αυτές τις προδιαγραφές. Τελικά επιλέχθηκε η Αγγλική εταιρία Acorn η οποία την 1 Δεκεμβρίου του 1981 ανακοίνωσε την υπολογιστή “the BBC Microcomputer” με το παρατσούκλι “The Beep” ο οποίος υπερκάλυπτε τις προδιαγραφές του BBC. Διάφορα προβλήματα στη παραγωγή καθυστέρησαν την εμπορική διάθεση του υπολογιστή ο οποίος βγήκε στην αγορά το 1982 με μεγάλη επιτυχία στον χώρο της εκπαίδευσης καθώς η Αγγλική κυβέρνηση επιχορήγησε την αγορά του κατά το ήμισυ της αξίας του. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του υπολογιστή Acorn BBC-B (the beeb), η Acorn έγινε μία μεγάλη εταιρία στην Αγγλία.

Μετά την επιτυχία του υπολογιστή αυτού, η διεύθυνση της Acorn πίστεψε ότι η εταιρία χρειάζεται ένα ποιο φθηνό υπολογιστή για μαζική διάθεση. Τον Ιούνιο του 1982 η Sinclair είχε ανακοινώσει τον ΖΧ Spectrum με κόστος £175, ο οποίος απειλούσε τις πωλήσεις της Acorn. Η Acorn ανακοίνωσε ότι κατά το 3ο τρίμηνο του 1982 θα παρήγαγε ένα υπολογιστή του κόστους των £120-150 το οποίο μάλλον θα λέγεται “the Electron”, με ανώτερα γραφικά από αυτά του ZX Spectrum και με συμβατά προγράμματα με τον BBC Micro. Ο υπολογιστής θα ανταγωνίζονταν τον Spectrum με πλεονέκτημα τη χαμηλή τιμή και την επεκτασιμότητα. Η τεχνολογική εξέλιξη του νέου αυτού υπολογιστή αφορούσε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου γενικού σκοπού λογικού κυκλώματος (ULA) το οποίο θα αντικαθιστούσε το 90% των κυκλωμάτων που είχε ο BBC Micro. Ήταν η πρώτη προσπάθεια της Acorn να φτιάξει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο κύκλωμα βασισμένο σε πύλες NAND το οποίο θα οδηγούσε αργότερα την εταιρία στις τεχνολογίες VLSI (very Large Scale Integration) και RISC (Reduced Instruction Set Computing)

Το Acorn Electron ήταν μία φθηνότερη και με λιγότερες ικανότητες εκδοχή του BBC The Beep, σχεδιασμένο για προσωπική χρήση. Η εταιρία ήλπιζε να κατακτήσει το μισό μερίδιο αγοράς προσωπικών υπολογιστών. Η Acorn ανακοίνωσε τον Electron τον Αύγουστο του 1983 στην έκθεση της εταιρίας, με τιμή στα £175 ενώ το Spectrum κόστιζε £130. Η Acorn σχεδίαζε να τον βγάλει σε παραγωγή πριν τα Χριστούγεννα του 1983 και να πουλήσει 100000 Electron μέχρι τον Φεβρουάριο του 1984. Οι αναφορές του ειδικού τύπου ήταν θετικές για τον υπολογιστή δίνοντας σημασία στα εξαιρετικά γραφικά σε σχέση με αυτά του Commodore 64. Σε ταχύτατα ήταν ανταγωνιστικός με τον Commodore 64 και τους άλλους ανταγωνιστές, αλλά ήταν πολύ πιο αργός σε σχέση με τον BBC Micro. Ο υπολογιστής δεν διάθετε αρκετή μνήμη RAM (διέθετε 20KB μνήμης για τα προγράμματα καθώς ένα κομμάτι της μνήμης του χρησιμοποιούνταν για τα γραφικά), και είχε περιορισμένη υπολογιστική ισχύ.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1983 η Acorn είχε περισσότερες από 150000 παραγγελίες για το νέο της υπολογιστή και σχεδίαζε να κατασκευάσει 25000 από αυτούς ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα. Θα χρειάζονταν περισσότερους από 6 μήνες παραγωγής για να καλύψει τις υπάρχουσες παραγγελίες. Η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη αλλά η Acorn απέτυχε να καλύψει τη ζήτηση κυρίως λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων στο ολοκληρωμένο κύκλωμα (ULA) που ήταν η καρδιά του υπολογιστή.

Με το νέο έτος (1984) η Acorn αποφάσισε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ολοκληρωμένου κυκλώματος και να παράγει το Electron σε μεγάλες ποσότητες. Όταν όμως το αποφάσισε ήταν ήδη αργά καθώς οι αγοραστές είχαν χάσει τον ενθουσιασμό τους και η ζήτηση ήταν πολύ μικρή. Γενικά η ζήτηση οικιακών υπολογιστών στη Βρετανία είχε πέσει, και παρά τη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια αξίας £4 εκατομμυρίων, το ένα τρίτο των υπολογιστών Electron που κατασκευάστηκαν παρέμειναν στα ράφια των καταστημάτων δημιουργώντας ένα μεγάλο απόθεμα που η Acorn είχε πληρώσει για την κατασκευή τους και δεν μπορούσε να το διαθέσει. Παράλληλα, η προσπάθεια της Acorn να επεκταθεί στις ΗΠΑ απέτυχε, με αποτέλεσμα η εταιρία να χάσει το 85% της κεφαλαιοποίησής της σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η εταιρία Olivetti αγόρασε το 1985 την Acorn και η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Dixons αγόρασε τα αποθέματα του Electron σε χαμηλότερη αξία από αυτή της παραγωγής τους. Έτσι τελείωσε η προσπάθεια της Acorn να κατασκευάσει οικιακούς υπολογιστές.

Acorn Electron, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σε σύγκριση με τον BBC Micro (The Beep), ο Electron κάλυπτε πολύ βασικές λειτουργίες και είχε μόνο μία πόρτα επέκτασης. Ο Electron προσέφερε τις βασικές αυτές λειτουργίες στα μισά του κόστους του BBC-B Micro , στο μισό του μεγέθους του και για ένα κλάσμα του κόστους του. Το μεγάλο του μειονέκτημα ήταν η έλλειψη λογισμικού για τον υπολογιστή. Η Acorn, βλέποντας τις ελλείψεις στο υλικό του υπολογιστή, πολύ γρήγορα δημιούργησε επεκτάσεις που συνδέονταν στη θύρα του Electron οι οποίες προσέφεραν περισσότερη ROM και μία παράλληλη θύρα και σύνδεση joystick.

Το πληκτρολόγιο

Το μηχανικό πληκτρολόγιο ήταν πολύ καλό. Οι εντολές της BASIC ήταν τυπωμένες στα περισσότερα πλήκτρα επιτρέποντας στους χρήστες να μην πληκτρολογούν την εντολή αλλά να πατάνε ένα μόνο πλήκτρο. Ένα μικρό LED φως στα αριστερά του πληκτρολογίου έδειχνε αν ήταν ενεργοποιημένα τα κεφαλαία ή τα μικρά γράμματα. Η κατασκευή ήταν πολύ ανθεκτική.

Γραφικά

Οι ικανότητες των γραφικών του υπολογιστή ήταν πολύ εντυπωσιακές για την κατηγορία του. Η οθόνη είχε 80 στήλες και υποστήριζε ανάλυση 640 x 256 pixels με 2 χρώματα. Το ολοκληρωμένο κύκλωμα ULΑ που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την Acorn χειρίζονταν τα γραφικά του υπολογιστή, τον ήχο και τις συσκευές εισόδου – εξόδου.

Λειτουργικό σύστημα

Το λειτουργικό σύστημα του Electron ήταν βασισμένο στην ενσωματωμένη γλώσσα BASIC, προέρχονταν από το αντίστοιχο λειτουργικό του BBC-B, το BBC BASIC. Ήταν εντυπωσιακό και καινοτόμο με δυνατότητες όπως να δημιουργείς δικές σου διαδικασίες με την εντολή DEFPROC και ENDPROC, ενώ παρείχε δυνατότητες διαχείρισης των λαθών κατά την εφαρμογή των εντολών. Υπήρχε και μία εντολή με το όνομα OLD η οποία επανέφερε το τελευταίο πρόγραμμα που είχε σβηστεί κατά τη δημιουργία του νέου με την εντολή NEW.

Λογισμικό

Παρόλο που ήταν πιο ισχυρός από τον ZX Spectrum, o Electron δεν έκανε αρκετές πωλήσεις και έτσι δεν αναπτύχθηκε αρκετό λογισμικό γι αυτόν.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εταιρεία Κατασκευής Acorn Computers
Ημερομηνία διάθεσης 25 Αυγούστου 1983
Τύπος υπολογιστή 8 bit
Τύπος επεξεργαστή Τεχνολογία MOS (Ημιαγωγοί με οξείδια μετάλλων) Synertek 6502A χρονισμένος στα 2MHz κατά την προσπέλαση της ROM και στα 1 MHz/0.5897 MHz (ανάλογα με τις ρυθμίσεις γραφικών) για τν προσπέλαση της RAM
Μνήμη RAM 32 KB
Μνήμη ROM 32 KB (768 B αντιστοιχούν σε καταχωρητές), περιέχει την BBC BASIC v2 και λειτουργικό σύστημα.
Εμφάνιση κειμένου 20×32, 40×25, 40×32, 80×25, 80×32
Γραφικά 160×256 (4 ή 16 χρώματα), 320×256 (2 ή 4 χρώματα), 640×256 (2 χρώματα), 320×200 (2 χρώματα με ενδιάμεσα κενά και με 2 μαύρες οριζόντιες γραμμές μετά από και οχτάδα σειρών pixels), 640×200 (2 χρώματα με ενδιάμεσα κενά)
Χρώματα 8 χρώματα (συνδυασμός χρωμάτων RGB) + 8 χρώματα που αναβοσβήνουν στις ίδιες αποχρώσεις.
Ήχος 1 κανάλι ήχου με 7 οκτάδες και ενσωματωμένο ηχείο.
Μνήμη γραφικών χρησιμοποιεί μέρος της κύριας μνήμης των 32 KB
Οθόνη έξοδος για TV (οθόνη), composite video και RGB.
Λειτουργικό σύστημα Acorn MOS v1.0
Τροφοδοσία Εξωτερικό τροφοδοτικό 18V AC
Διαστάσεις Μήκος:0.34 m, Πλάτος:0.16 m, Ύψος:0.06 m
Είσοδοι Θύρα επέκτασης, είσοδος για κασετόφωνο(1200baud)

 

Βιβλιογραφία

http://www.insider.gr/epiheiriseis/tehnologia/13472/i-istoria-ton-laptop

http://bilgisayarlarim.com/Acorn/Electron/

http://www.elitearchives.co.uk/the-elite-archives/elite/acorn-electron.html

http://www.myacornelectron.moonfruit.com/

http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=121

http://oldcomputer.info/8bit/acorn_e/index.htm

http://www.retrocomputers.gr/collection/retro-computers-collection/acorn-electron

http://www.houseofmabel.com/puters/Electron/

http://www.theregister.co.uk/2013/08/23/acorn_electron_history_at_30/

http://www.acornelectron.co.uk/

http://www.retrogamer.net/blog_post/wonderswan/

http://elkjs.azurewebsites.net/

https://olimex.wordpress.com/2013/07/08/retro-computer-memories-acorn-bbc-micro-model-b-and-acorn-bbc-electron/

http://home.claranet.nl/users/bverhoev/

http://www.retrogamingcollector.com/Retro-Computers/AcornElectron.html

http://www.stairwaytohell.com/articles/SILICON-Electron.html

http://pastraiser.com/computers/acornelectron/acornelectron.html

http://www.computinghistory.org.uk/det/181/acorn-electron/

http://www.computinghistory.org.uk/cgi/archive.pl?type=Books&platform=Acorn%20Electron

https://en.wikipedia.org/wiki/Acorn_Electron

https://en.wikipedia.org/wiki/Acorn_Computers

http://www.theregister.co.uk/2013/08/23/acorn_electron_history_at_30/

http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=121

https://en.wikipedia.org/wiki/Gate_array

 

 

http://archive.noesis.edu.gr/repository/handle/11609/001-01432.html

http://museum.duth.gr/acorn.html

http://www.retrocomputers.gr/forum/acorn-museum/16943-acorn-electron#20400

http://www.wikiwand.com/en/Acorn_Electron

Ιστορία Εκθέματος

Το συγκεκριμένο Acorn Electron μαζί με το κασσετόφωνό του, το  εγχειρίδιο του , τη κάρτα εγγύησης και το δελτίο αποστολής της μεταφορικής που το έφερε από την Αθήνα στη Χίο   δόθηκε στο σύλλογό μας από τον κ. Σιδηροφάγη Φώτη.